Nyligen meddelade Storsjöbadet i Östersund att de skulle börja sälja burkinis, ett heltäckande badplagg anpassat för muslimska kvinnor. Detta har lett till protester från flera håll. Man menar att om Storsjöbadet via sin försäljning uppmuntrar idéen om att kvinnor måste skyla sig, så stödjer de också den radikala islamismen.
 
Även om burkinin är ny för oss i västvärlden så är knappast diskussionen det. Täckande plagg för muslimer har kritiserats i åratal, och till följd av detta helt förbjudits i Belgien och Frankrike. Många anser att kvinnosynen bakom plaggen är utdaterad och unken, och vill inte att den ska få finnas i Europa.
 
Problemet är att den redan finns här. Många som tycker att det är "sjukt" att en kvinnas hår är sexuellt laddat inom islam anser att kvinnors bröstvårtor bör döljas av samma anledning. Rörelser som Bara Bröst Bara och #freethenipple kämpar för allas rätt att visa upp sin bara överkropp, men möts av kommentarer som: "Man tänker på sex när man ser kvinnobröst, så är det bara. Acceptera det och kämpa för riktig jämställdhet istället. Vill ni att alla män ska få stånd när de kollar på er eller?"
 
 
Censuren av kvinnobröst är ständigt närvarande i vårt samhälle. På sociala medier raderar Facebook och Instagram dagligen bilder på bröstvårtor som de bara antar är kvinnliga. Transpersoner eller andra kroppar som inte ses som könsnormativa skiter de fullständigt i, de tar sig friheten att censurera alla bröst som de uppfattar som icke-manliga. Samma princip gäller i verkligheten. Om en person som identifierar sig som kvinna går topless på stan, så som många män gör om somrarna, blir hon utstirrad och i värsta fall trakasserad. Skulle jag besöka ett badhus endast iklädd badbyxor så kan jag bli utslängd. Jag är alltså förtryckt om jag väljer att bära burkini, men visar jag mina bara bröst är jag radikal och obscen. Vår kultur är oerhört dubbelmoralisk, och vi bör tänka på det innan vi kritiserar andras.
 
Vår syn på kvinnors kroppar och hur de bör kläs kan inte spåras till en specifik religion. Inte bara islam, utan även kristendomen och judendomen har traditionella värderingar som innebär att en kvinna bör skyla sig. Vi kan inbilla oss att ett burkiniförbud skulle frigöra kvinnan, men sanningen är att det bara skulle begränsa henne ännu mer. I vårt moderna Sverige är det upp till var och en att välja sin religiösa tro, och oavsett om man vill visa upp sin kropp eller inte så måste man vara fri att göra så. Fast ingen ska väl tvingas dölja sin kropp om den inte vill? Nej, just det. Vänj dig med att se nakna kvinnobröst i offentligheten då.
Baddräkt, Badkläder, Bara bröst bara, Bikini, Burkini, Feminism, Free the nipple, Islamism, Kvinnoförtryck,

Kommentera

Publiceras ej