Igår släpptes ett videoklipp där Delmon Haffo, digital kommunikatör för Moderaterna och ordförande för M i Salem, kallar socialdemokraten Annika Strandhäll för "hora". Detta för att hon skämtade om att man kanske bör ompröva de amerikanska männens rösträtt (underförstått: för att Trump vann valet).
 
 
Jag tror att de flesta av er håller med om att Haffo har tagit ett rejält snedsteg här. Några av er kanske också tycker att Strandhälls skämt var osmakligt. Det tycker Haffo i alla fall:
 
 
Varför ska kvinnor få dra sådana skämt och inte män? Är inte det omvänd sexism? Vill vi inte att alla ska behandlas lika?
 
Jo. Men med det sagt vill jag understryka att det inte är lika hemskt om kvinnor skämtar på det sättet. Jag vill till och med påstå att kvinnor FÅR skämta på det sättet. Låt mig förklara varför.
 
Föreställ dig att du är liten och har ett småsyskon, eller någon annan snorunge du måste dras med. Ungen är retsam och ger dig en massa tjuvnyp, du tappar tålamodet och slår tillbaka. Vips så är en vuxen där.
 
         - Vad håller du på med?!
         - Det var inte jag som började, säger du förargat.
         - Nej, men du borde veta bättre, blir svaret.
 
Så jäkla orättvist, eller hur? Men nu när du är vuxen förstår du. Du hade ett ansvar. Du var större och starkare och hade fler förmåner. Du var redan i ett överläge och din position hotades inte av den lilla, oavsett hur många tjuvnyp du fick. Visst, i en perfekt värld gör man inte varandra illa överhuvudtaget, men det är ALLTID mycket fulare om en stark slår en svag.
 
Nu kanske du tycker att jag underminerar kvinnor, eller så håller du inte med om att kvinnor förtrycks av män. Så är det däremot! Vi har en svagare position i samhället och det finns hur många argument som helst för det (som jag inte tänker gå in på här).
 
Skämtar man om att ta bort den kvinnliga rösträtten så gör det ont i oss kvinnor, helt enkelt för att den inte är en självklarhet. För mindre än hundra år sedan fanns den inte. Skämtar man däremot om att ta bort den manliga rösträtten så blir det någonting helt annat. Vi skrattar åt det för att tanken är absurd. Det finns ingen smärtsam nerv i det skämtet, och däri ligger skillnaden.
 
 
 
Vi människor gillar att skratta åt överheten. Ibland känns det till och med nödvändigt, för att världen är så orättvis och vi måste ha humor för att orka med. Däremot är det osmakligt att sparka på den som redan ligger ned. Så nej, Delmon Haffo, att skämta om män är inte samma sak som att skämta om kvinnor. Män blir inte systematiskt förtryckta på grund av sitt kön. Tack och hej.
 
 
Annika, Delmon, Feminism, Haffo, Hora, Omvänd, Rösträtt, Sexism, Skämt, Strandhäll,

Kommentera

Publiceras ej